14 mája 2012

MAGDALÉNKY-MADELEINES



Magdalénky sú tradičné francúzske koláčiky pečené vo formičkách,ktoré tvarom pripomínajú mušle sv.Jakuba.
Existuje viacero príbehov o vzniku magdaléniek.Jeden z najznámejších tvrdí ,že pochádzajú z mesta Commercy,ktoré bolo v 18.storočí druhoradým sídlom kráľa Stanislasa.Počas príprav slávnostnej recepcie,vznikla v kuchyni hádka a kuchár odišiel aj s dezertom.Vtedy sa slúžka Madeleine ponúkla pripraviť dezert podľa receptu jej starej mamy.A magdalénky boli na svete.
Po smrti kráľa si jeden z jeho cukrárov otvoril vlastnú cukráreň a začal s výrobou magdaléniek,ktoré predával  po 12 kusoch v škatuľkách z jedličkového dreva.Veľký úspech však magdalénkam prinieslo až zavedenie vlakovej trasy Paríž-Štrasbourg.Magdalénky sa predávali cestujúcim na nádraží,cez otvorené okná na vagónoch.
Na úspechu sa podielal aj spisovateľ Marcel Proust,ktorý písal o magdalénkach
 v jeho slávnom  románe Du côté de chez Swann.
Tak ako existuje veľa príbehov o pôvode,tak existuje aj veľa receptov,pretože ten originálny je prísne strážený.
Tento recept je z knihy Encyclopédie du chocolat-Frédéric Bau.

Množstvo: 36 ks

Suroviny:
5  vajec
250g jemného kryštáloveho cukru
15g medu
250 g polohrubej múky( mohla by byť aj hladká,treba vyskúšať.Vo Francúzsku je veľa druhov múk a tú,ktorú používam vyzerá ako zmiešanina hladkej a polohrubej).
8g  kypriaceho prášku
250g  masla+ trošku na vymastenie formy
kôra z jedného citróna

Postup:
1.Rozpustiť maslo,nechať ho vychladnúť a primiešať med.Preosiať múku s práškom do pečiva.
2.Vajcia s cukrom vyšľahať na penu počas 2-3 minút,za pomalého miešania pridať medové maslo, múku
a citrónovú kôru.
3.Prikryť potravinárskou fóliou a dať na noc odpočinúť do chladničky.
4.Vyhriať rúru na 200°C
5.Formu na magdalénky(na medvedie labky) potrieť tenkou vrstvou masla a vysypať múkou.
6.Naplniť formičky cestom a piecť 8-10 minút.Treba sledovať pečenie a akonáhle sa v strede magdaléniek začne formovať kopček,znížiť teplotu na 170°C a na chvíľu pootvoriť rúru.Dopiecť do zlatohneda.

Bon Appétit.


2 komentárov:

Martina(Dulce de Leche) povedal(a)...

jejha,aky kraasny blog,fotky ,receptiky...a proste vsetkooo :)

Ceresnicka na torte povedal(a)...

dakujem:)je to moja zaluba

Search

Načítava sa...

About Me

Moja fotografia
Ceresnicka na torte
Slovenka zijuca uz peknych par rokov vo Francuzsku v Parizskom regione, s manzelom, 1,5 dcerou a dvomi pojasenymi kocurmi. Som vyucena cukrarka, momentalne na materskej. Pecenie aj varenie je mojou velkou zalubou, rovnako ako fotenie a preto aj vznikol tento blog.
Zobraziť môj úplný profil